Til huset

Hængelåse – deres komponenter og nogle aspekter at overveje

Sharing is caring!

5/5 - (1 vote)

Sponsoreret indhold

Hvilken type hængelås skal du vælge?

Formålet med hængelåsekassen er, at beskytte den indre låsemekanisme mod angreb, og i hvilken den skal have hulrum for at huse den egentlige låsecylinder og mekanismen som rummer sjæklen, når den er i låst stilling.

De tilgængelige hovedtyper kan være:

Presset stål,
Massiv messing,
Lamineret stål,
Armour Encased Brass, eller
Solid stållegering

Presset stål – glem typen af legetøjslåser, der leveres gratis med bagage, når vi taler om presset stålkasser, mener vi den type kropsbygning, der er typisk for diverse låse. Disse er generelt dannet af to kraftige rustfri stålskaller (for og bag), svejset sammen omkring hele omkredsen af låsen. Sådanne låse kan tilbyde et godt sikkerhedsniveau til generelle anvendelser, især da bøjlen i denne type hængelås normalt sikres i låst stilling ved 2 indre sikkerhedspunkter.

Massiv messing – messing er et relativt blødt metal, så fra et fremstillingssynspunkt er det hurtigt og derfor billigt at lave, og dermed giver det lave slutbrugerpriser. Disse låse er dog modtagelige for et boreangreb, men det er fint nok til lav budget/lav sikkerhed hængelåse. De billigste messing hængelåse har tendens til at have skarpe hjørner, som nemt kan ridse overflader de rører ved og kan være ubehagelige at håndtere, mens dyrere enheder normalt vil have “blødere” afrundede eller afrundede kanter.

“Lamineret” stål hængelås – kroppen af denne type lås er konstrueret af flere præstansede tynde stålplader, der er nittet sammen for at danne kropsblokken. Igen afspejles de lave fremstillingsomkostninger i lave priser til slutbrugeren. Med denne type lås er de eksponerede nittehoveder dog et svagt punkt, selvom de normalt har en plastikstødfanger rundt om bunden for at gøre håndteringen lidt mere behagelig.

“Armor Encased” – dette bruges typisk som en måde at øge sikkerhedsværdien af en messing hængelås på. Enkelt sagt er messinglegemet indkapslet i en hærdet stålkappe, der primært har til formål at gøre boretypeangreb vanskeligere og dermed øge sikkerhedsniveauet for basislåsen.

Solid stållegering – som med den faste messing hængelås, skal de indre hulrum i låsekroppen (som vil låse låsemekanismen, indkapslingen og låsepunkterne osv.), udarbejdes. Stållegering er dog et hårdere materiale end messing, og derfor tager bearbejdningsprocessen meget længere tid, hvilket betyder meget højere fremstillingsomkostninger. Det faste stållegeme er dog meget robust og vil typisk hærdes for, at gøre et boreangreb på den interne låsemekanisme meget vanskeligere og mere tidskrævende. Kroppen vil også have en særlig overfladebehandling for at beskytte mod rustning mv.

Er sikkerhedsniveauet for hængelåset i overensstemmelse med dets omgivelser og de elementer, det vil blive brugt sammen med?

Det giver ingen mening, at investere 1000 kroner eller mere i en høj-sikkerheds hængelås til, at sætte på døren til et gammelt spinkelt skur og bruge på en 10 kroners hasp og hæftesæt. En høj-sikkerheds hængelås bør bruges med høj-sikkerheds tilbehør og fittings.

Tilsvarende er der ikke nogen idé i, at investere i et høj-sikkerheds hængelås og fittings til dit skur, hvis alt du lagrer der er et par forskellige potteplanter og en pose gødning. Hvis du imidlertid ønsker, at sikre din Harley, er en høj-sikkerheds hængelås, der anvendes i kombination med en høj sikkerhedskæde, en lille investering for det beskyttelsesniveau du får.

Garager og skure er særligt sårbare over for angreb og er gode steder, at bruge en høj-sikkerheds hængelås … men husk at bruge din lås med et passende sæt af robuste fixings!

Husk: Ethvert sikkerhedssystem er kun så godt som dets svageste led!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.