havevanding
Til huset

Hvornår skal du vande dine planter?

Sharing is caring!

5/5 - (1 vote)

Sponsoreret indhold

Hvordan vander du planter? Det handler om at være opmærksom.

Vanding med sprinkler

I nogle tilfælde er en sprinkler den bedste mulighed for vanding af et stort område. Men kun 40 procent af vandet når rodzonen. For mere effektiv vanding skal du installere en sive-slange tidligt på sæsonen, før planterne bliver store.

En ven havde engang et sommerjob på en planteskole. Han fortalte mig, at planteskoleejeren altid havde sine nye medarbejdere til at tilbringe de første to uger, med ikke at gøre andet end at vande planter. Ved at undervise hans personale i hvordan man vander en plante korrekt, sørgede ejeren for sundheden og vitaliteten af hans planter. Men han brugte også denne indledelsesperiode til at identificere de bedste medarbejdere.

havevanding

Når det kommer til vanding, er der ingen hurtige regler. Det er en vurderingssag, der afhænger af typen af plante, jorden, vejret, årstiden og mange andre variabler. Heldigvis er det nemt, at finde ud af hvad man skal gøre – selv for en teenager på en varm sommerdag. Du skal bare tjekke jorden.

Hvis du arbejder i en børnehave, løfter du hver potte, før du vander. Over tid finder du ud af, hvor tung en potte skal føles, hvis jorden inde i potten er fugtet grundigt. Hvis den ikke er tung nok, vander du den langsomt, indtil hele jorden i potten er fugtig, og vandet løber ud i bunden. Så løfter du potten igen for at kontrollere om det føles rigtigt.

salat i tør have

Vanding er uden værdi, hvis vandet løber ud nedenfor, idet rødderne i kernen af planten tørrer. Dette kan ske, hvis du vander for hurtigt eller påfører for meget vand på én gang. Langsommere vanding er normalt mere effektivt. Nøglen er at sikre, at vandet kommer til rodzonen.

Når du vander dine planter i dine højbede, så husk heller ikke at oversvømme disse. Og husk at lave dræn i højbedene også, hvis det ikke allerede er der fra starten da du købte højbedene. Jeg købte i øvrigt mine online hos Land Højbede.

Hængende kurve

Efter grundig vanding af en hængende kurv løftes den for at få en følelse af, hvor tung den skal føles. Når den føles let, er det tid til at vande.

Du kan ikke bruge løftetesten i din have, men du kan bruge en jordfugtighedsføler for at se om det er tid til at vande. For en mere grundig undersøgelse skal du stikke en spade i jorden nær din plante og trække den op for at se, hvordan jorden ser ud. Hvis det føles fugtigt i en dybde på 20-30 cm, er du godt på vej. Hvis det er knas tørt, så vand!

vanding af haven

Den bedste måde at vande på

Fokusér på rodzonen. Husk at det er rødderne der har brug for adgang til vand, ikke bladene. At skylle løvet er spild af vand og kan fremme spredningen af sygdom.

Vand kun efter behov. Automatiske timere er særligt nyttige; bare sørg for at se på vejret, og reducere frekvensen, når nedbøren er rigelig. For meget vand kan være lige så skadeligt for planter som for lidt.

Vand om morgenen. Hvis du får fugt på bladene, giver det dem tid til at tørre ud. Det er meget vanskeligere for plantesygdomme at få fodfæste, når løvet er tørt.

Hold haven våd med de rigtige værktøjer: sive-slanger, lette slanger, sprinklere, regn-tønder og kunstvandings-tidtagere.

Nedenfor ser du en super smart måde at vande dine potteplanter på helt automatisk. Det er en god metode, hvis du f.eks. skal ud og rejse eller er væk i længere tid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.